Öz-saygı Geliştirecek 10 İpucu

Öz Saygınızı Geliştirmek İçin 10 İpucu

 

Benlik saygısı, kendiniz ve yetenekleriniz hakkındaki fikrinizdir. Benlik saygınız yüksek düzeyde, düşük düzeyde veya arada, ortalama bir düzeyde olabilir. Herkesin zaman zaman kendisi hakkında şüpheleri olsa da, düşük benlik saygısı, kendinizi güvensiz ve motivasyonsuz hissetmenize neden olabilir. Kendiniz hakkındaki düşüncenizi etkileyen birkaç şeyi tanımlayabilirsiniz (zorbalık ediliyor veya yalnız hissediyor olabilirsiniz). Her iki durumda da, benlik saygınızı nasıl geliştireceğinizi merak ediyorsanız, işte size en iyi ipuçlarımızdan bazıları.

 

1. Kendinize İyi Davranın

Kendinize karşı nazik olmaya çalışın. Hata yaparsanız olumsuz düşüncelere meydan okumaya çalışın. En iyi yöntem, arkadaşlarınızla konuştuğunuz şekilde kendinizle konuşmaktır. Bu ilk başta sizi biraz zorlayabilir, ancak zamanla kolaylaşacaktır.

 

2. Kıyaslama Yapmaktan Uzak Durun

Kendinizi diğer insanlarla karşılaştırmak, kötü hissetmenize sebep olabilecek bir yöntemdir. Kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak, kendinizi baskı altına sokmayın. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak yerine, kendi hedeflerinize ve başarılarınıza odaklanmaya çalışın. Bu şekilde hem daha rahat hem de daha başarılı olursunuz.

 

3. Harekete Geçin

Egzersiz yapmak, motivasyonu artırmanın, hedef belirleme alıştırması yapmanın ve güven oluşturmanın harika bir yoludur. Ter atmak aynı zamanda vücudun iyi hissetme hormonları olan endorfinleri salgılamasına da işaret eder.

 

4. Kimse Mükemmel Değildir

Her zaman yapabileceğinizin en iyisini yapmaya çalışın ancak mükemmelliğin gerçekçi olmayan bir hedef olduğunu da unutmayın. Elinizden gelenin en iyisini yapın ve mutlu olmaya bakın.

 

5. Herkesin Hata Yaptığını Unutmayın

Herkes hatalar yapar. Kimse hata yapmadan gelişemez. Öğrenmek ve gelişmek için hatalar yaparsınız ve bu hatalarınız sayesinde deneyimleriniz olur. Hata yapmaktan korkmayın, yaptığınız hatalardan ders çıkarın ve aynı hatalara tekrar düşmeyin.

 

6. Neleri Değiştirebileceğinize Odaklanın

Kontrolünüz dışında olan her şeye takılıp kalmak kolaydır fakat bu tutum size fazla bir şey katmayacaktır. Bunun yerine, enerjinizi kontrolünüz altında olan şeyleri belirlemeye ve onlar hakkında neler yapabileceğinizi görmeye, odaklamaya çalışın. Kontrolünüz dışında olan şeyleri nasıl kabul edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

 

7. Sizi Mutlu Eden Şeyleri Yapın

Zevk aldığınız şeyleri yapmak için zaman harcarsanız, olumlu düşünmeniz daha olasıdır. Her gün biraz kendinize zaman ayırmaya çalışın. Okumak, yemek pişirmek ya da sadece kanepede biraz oturmak için kendinize zaman ayırın. Bunlar yalnızca örnek, kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız, ne yaparken rahat oluyorsanız bunun için zaman ayırın.

 

8. Küçük Şeyleri Kutlayın

Sabah vaktinde kalktığınızda ya da bir işi başarıyla tamamladığınızda bunu kutlayın. Küçük zaferleri kutlamak, güven inşa etmenin ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmeye başlamanın harika bir yoludur.

 

9. İyi Bir Arkadaş Olun

Diğer insanlara karşı yardımsever ve düşünceli olmak kesinlikle onların ruh halini iyileştirecek ve aynı zamanda kendiniz hakkında oldukça iyi hissetmenizi de sağlayacaktır.

 

10. Çevrenizdeki İnsanları İyi Belirleyin

Kendiniz hakkında iyi hissetmenizi sağlayan insanları bulun ve onlarla arkadaşlık kurun. Kendinizi kötü hissetmenizi sağlayacak ya da sizi sürekli yargılayıp yaptığınız her işi eleştirecek insanlardan kaçının. Unutmayın, çevrenizdeki insanlar sizin motivasyonunuzu önemli ölçüde etkileyecektir.

05.12.2021 420

Oz

Kaynak: Muthispikoloji.com